Het is nu di 14 jul 2020, 23:33

 • PortaalForum Inrichting Deel je Layout

 • Zoeken

  Categoriën

  Hoog en wild (ooit)

  Deel hier je onderwaterlandschap, ontvang tips of laat zien waar je trots op bent!
  • Auteur
  • Bericht

  tunda

  -

  • Berichten: 1
  • Geregistreerd: di 28 apr 2020, 09:23

  Hoog en wild (ooit)

  Berichtwo 29 apr 2020, 21:49

  Toen ik mijn oude aquariumspullen vond bij een schuuropruimactie bij mijn moeder kreeg ik weer zin om er één te beginnen. Het oude bakje en filtertje heb ik toch maar snel vervangen door nieuwe spullen.

  Op de planten van de lokale dierenwinkel bleek al een laagje kiezelalg te zitten. Dit werd snel erger thuis. Een deel heb ik weggegooid en bij de aquariumwinkel iets verder weg een paar betere planten gekocht. Ik wilde graag hoge planten om een wilde verticale structuur te krijgen. En wat drijfplanten om ook van boven wat dicht te groeien.

  Ik had nog geen tijd om de boel in te richten:
  IMG_1408.jpeg
  Aquarium: ADA Cube Garde 45H
  Verlichting: TwinStart C-line


  Met een iets te zware pomp: OASE FiltoSmart 200:
  IMG_1409.jpeg
  OASE FiltoSmart 200


  Na een week de boel ingericht:
  IMG_1432.jpeg
  Dag 0 van de scape...
  (Excuses voor de slechte foto)


  Een week later zijn de planten al wat gegroeid:
  IMG_1460.jpeg
  Dag 6


  Echter ook de alg tierde echter welig na een week.
  IMG_1451.jpeg
  Algen groeien ook goed...


  Ik heb dagelijks 's ochtends NPK gevoed (2 ml), en dan begin van de middag nitraat gemeten. De nitraat was elke middag al weer 0, dan nog eens 2ml gevoed. Silicaat is hier ook zeer hoog, dus ben ik overgestapt op osmose water met een remineral middel. Ik heb 2x per week water gewisseld maar silicaat is nog steeds fors (> 6 ppm) en dat na 3 50% wissels... Maakt niet uit, verdwijnt vanzelf. Door het meten wist ik dat de voeding eerder te weinig was dan teveel ondanks dat ik 2X overdoseer. Ik meet immers dat de NPK elke keer verbruikt is. C02 was in het begin nog redelijk maar zakte met de dag. Om de algen te verminderen ben ik dus EasyCarbo gaan gebruiken, eerst 2 toen 1 ml per dag. Licht heb ik ook wat verminderd in duur en met een dimmer. Het aquarium krijgt in de middag een klein beetje zonlicht maar dan verduister ik het raam. Ik had er geen vertrouwen in dat de alg zo zou verdwijnen. Omdat de waterkwaliteit verder OK was heb ik Japonica's toegevoegd. 10+1 extra. Na 3 dagen was er bijna geen alg meer te bekennen. Nu zit er hier en daar wat alg op een blaadje dat teveel stroming heeft voor de garnalen. Verder blijft het schoon. De garnalen vervellen zich vaak, ik heb al 6 velletjes gevonden. Volgens mij zijn ze tevreden zover ik zie... Nu het wat schoon is met alg voer ik een wat korrels garnalenvoer per dag. Gekookte komkommer blieven ze niet.

  Nu ziet het er na 11 dagen zo uit:
  IMG_1501.jpeg
  Dag 11 Overzicht

  IMG_1502.jpeg
  Zijkant

  IMG_1503.jpeg
  Bovenkant

  IMG_1504.jpeg
  Boven water

  IMG_1505.jpeg
  Centrale steen beetje kaal ding...


  Ben ik tevreden?

  Tja, het is geen totale mislukking, maar ik ben er nog niet. Ik vond het effect van boven water stekend hout mooi, maar door de breking van het licht versprint het zo en lijkt de top er naast te staan. Achteraf zou ik hem toch liever onder water hebben gehouden. Dat stuk kienhout drijft echter als een malle, ook na een week met stenen in een metselkuip. Het is met RVS schroeven aan een stuk plastic geschroefd. De grote steen licht daarop. Alles zou eruit moeten om hem lager te maken...

  De planten moet ik nog mee in de weer. Ik wil nog een lage bodembedekker om het substraat te bedekken. De grasjes, Lilaeopsis Mauritiana (? was geen kaartje bij) vind ik mooi maar zouden eigenlijk alleen om het hout mogen staan. Achter het grote hout wil ik nog iets als een Rotala Rotondifolia. In het midden staat Hygrophila Corymbosa, die vind ik gaaf. Mooie kleur en structuur. Rechtsachter staat een Cryptocoryne Balansae, zou mooi lang kunnen worden, maar ik las dat die liever warmer water heeft. Ik had 23 graden, nu 24. Warmer wil ik eigenlijk niet voor de garnalen. Ik heb nog een paar Anubias erin zitten. 1 groeit er mooi, de andere zie ik nog niet zo duidelijk groeien. Ik had een Echinodorus Bleheri bij de eerste dierenwinkel gekocht. Die zaten binnen no time onder de kiezelalg. Ik heb er één weggegooid, één in een vaas gezet (emers, afgedekt met folie en in de Tropica Soil. die komt goed bij met nieuw blad). Er staat er nog één helemaal links in een gaatje in het hout, maar ik vind het niet mooi, hij komt wel mooi bij...

  De centrale steen ben ik ook nog niet blij mee, die had subtiel tussen de begroeiing vandaan moeten komen. Kan ik daar nog iets opplakken ofzo? Of zal ik hem weglaten? Maar dan heb ik misschien onvoldoende gewicht op de plaat om het hout naar beneden te houden. Ga ik nog over denken...

  Het water was wat gelig geworden van het hout, vandaag kool in het filter gedaan. Volgens mij wordt het al minder, morgen nog maar eens zien. Anders wordt het Seachem Purigen.

  Volgende week een week weg, dus spannend hoe het zich ontwikkeld, de buren houden het bij. Als ik terug ben komen er visjes in ik denk 7 of 8 vuurtetra's.

  Nog niet tevreden dus, maar ik vind het al wel heel mooi om naar te kijken, steeds even zien wat er gebeurt.

  Wil je meedenken of wat weten, schiet maar raak...

  Keer terug naar Deel je Layout

  Wie is er online

  Geregistreerde gebruikers: Bing [Bot]