Het is nu za 27 feb 2021, 20:08

 • PortaalForum Techniek Layout en onderhoud tools

 • Zoeken

  Categoriën

  Levensduur van een scape

  Scharen, Pincetten, Razor, Sand Flattener, Buisborstels etc.
  • Auteur
  • Bericht
  Avatar gebruiker

  Luc

  Level: 2

  Level: 2

  • Berichten: 240
  • Geregistreerd: do 30 okt 2014, 14:15
  • Woonplaats: Brugge

  Levensduur van een scape

  Berichtvr 19 feb 2016, 10:15

  Hallo
  Hoe lang kan je een aquascape houden bij goed onderhoud. Is het waar dat de soil uitgeput geraakt na 2 jaar?
  Sommigen wisselen het plantenbestand en creeren zo een nieuwe scape zonder het aquarium volledig leeg te maken.
  Mijn scape is nu 1.5 jaar oud en ziet er nog super uit en de planten groeien nog goed.
  Graag uw mening hierover
  Avatar gebruiker

  Arnold

  Level: 1

  Level: 1

  • Berichten: 156
  • Geregistreerd: za 05 jul 2014, 12:47

  Re: Levensduur van een scape

  Berichtvr 19 feb 2016, 11:38

  Ik denk dat een hele hoop ook afhangt van het plantenbestand. Er zijn planten die hun voedingsstoffen voornamelijk uit de bodem halen zoals bijvoorbeeld crypto's en dan zijn er de planten die hun voeding voornamelijk via het water opnemen. Het lijkt mij dat die dus ook niet of nauwelijks een beroep doen op de voeding die zich in de bodem bevind.

  Verder lees ik hier en daar ook dat soils de voedingsstoffen uit het water bufferen en vervolgens weer naar behoefte af kunnen geven. In hoeverre dit verhaal opgaat weet ik echter niet, maar wanneer dit waar is dan kunnen we er vanuit gaan dat het (deels) weer wordt aangevuld. Mocht de gebruikte bodem eenmaal tekenen van uitputting laten zien, dan is dit over het algemeen ook goed aan te vullen met voedingstabletten of capsules.
  Avatar gebruiker

  javek

  Level: 0

  Level: 0

  • Berichten: 86
  • Geregistreerd: do 13 aug 2015, 16:45
  • Woonplaats: Bilthoven

  Re: Levensduur van een scape

  Berichtvr 19 feb 2016, 16:26

  Hmm, ik vraag mij af of de balans van je aquarium niet volledig naar de knoppen kan gaan als je teveel in de aquasoil gaat rommelen door voedingstabletten e.d. toe te voegen. Ik heb zo'n vermoeden dat je het beste de soil zoveel mogelijk met rust moet laten.
  Avatar gebruiker

  Luc

  Level: 2

  Level: 2

  • Berichten: 240
  • Geregistreerd: do 30 okt 2014, 14:15
  • Woonplaats: Brugge

  Re: Levensduur van een scape

  Berichtvr 19 feb 2016, 21:41

  In een filmpje van " the greenmachine" zag ik dat men van een scape een upgrade doet kwa planten en je zo een nieuwe uitstraling van je aquarium verkrijgt en dit zonder je aquarium leeg te halen. Van wisselen van soil werd bij mijn weten niet gesproken. De bedoeling was een nieuwe scape te maken zonder veel moeite. Maar ik vraag me af als het niet beter is om nieuwe soil toe te voegen waar die nieuwe planten komen.
  Avatar gebruiker

  Arnold

  Level: 1

  Level: 1

  • Berichten: 156
  • Geregistreerd: za 05 jul 2014, 12:47

  Re: Levensduur van een scape

  Berichtza 20 feb 2016, 03:35

  javek schreef: Hmm, ik vraag mij af of de balans van je aquarium niet volledig naar de knoppen kan gaan als je teveel in de aquasoil gaat rommelen door voedingstabletten e.d. toe te voegen. Ik heb zo'n vermoeden dat je het beste de soil zoveel mogelijk met rust moet laten.


  Ben het helemaal met je eens dat je de bodem het best lekker met rust laat. Ik zou het daarom ook niet doen als het niet nodig is. Maar wanneer de bodem (plaatselijk) uitgeput is en/of wanneer je toch voor een rescape kiest kun je de soil op deze manier wel nieuw leven inblazen mocht je deze niet willen vervangen. En opzich valt het uiteindelijk best mee. Je drukt met je plantenpincet op de gewenste plaatsen de voedingstabletten in de bodem. In principe hetzelfde als gesnoeide stekjes terugplanten. Je hoeft er gelukkig dus niet de hele bodem voor te verbouwen ;)

  Luc schreef:In een filmpje van " the greenmachine" zag ik dat men van een scape een upgrade doet kwa planten en je zo een nieuwe uitstraling van je aquarium verkrijgt en dit zonder je aquarium leeg te halen. Van wisselen van soil werd bij mijn weten niet gesproken. De bedoeling was een nieuwe scape te maken zonder veel moeite. Maar ik vraag me af als het niet beter is om nieuwe soil toe te voegen waar die nieuwe planten komen.


  Als ik het juiste filmpje voor me heb (rescape Nature's Chaos?) klopt het volgens mij wat je zegt en lijkt het erop dat de oude soil niet wordt vervangen. Deze scape stond al drie jaar voordat deze in het filmpje wordt veranderd wat goed bewijs is voor de lange levensduur van Aquasoil. Ik denk dus ook zeker niet dat het in jouw geval een vereiste is om de soil te vervangen. Aan de andere kant is het misschien niet verkeerd om weer een verse bodem te hebben liggen als je eenmaal toch voor een herinrichting gaat. Keuzes, keuzes :roll:
  Avatar gebruiker

  Wilco

  Beheerder

  Beheerder

  • Berichten: 613
  • Geregistreerd: di 13 mei 2014, 17:08
  • Woonplaats: Steenwijk

  Re: Levensduur van een scape

  Berichtza 27 feb 2016, 12:15

  Soil gaat theoretisch oneindig lang mee. Het werkt op meerdere vlakken, maar niet iedere eigenschap gaat even lang mee.

  Soil verkruimelt door veel gerommel (herplanten, garnalen, bodemvissen etc.) en Soil verhard (op een gegeven moment neemt de GH verlagende werking af, omdat het volledig verzadigd is met Calcium en Magnesium zouten). Voedingsstoffen die vanaf begin aanwezig zijn (humuszuur, klei) nemen uiteraard af, maar wordt door de bufferende werking ook weer opgeslagen. Het zijn deze factoren die vanaf 1996 door ADA geoptimaliseerd zijn en die er ook voor zorgen dat de pH in het Soil zich stabiliseert en continue op een peil houdt wat voor aquariumplanten ideaal is en waarom ADA Aqua Soil zo geweldig is.

  Toevoegen van bodembemesting in de vorm van sticks of tabletten is zeker een goed idee voor planten die hun voeding met name uit de bodem halen met hun wortels. Of wanneer je merkt dat planten met tekorten hebben te kampen. Handig te herkennen: Planten die een groot wortelstelsel ontwikkelen, halen hun voeding voornamelijk uit de bodem. (bijv. Echinodorus, Cryptocoryne etc.)

  Rommelen in je Soil wil je zo veel mogelijk vermijden, aangezien daar een microbiologisch ecosysteem op volle toeren draait die met iedere grote ingreep verstoord wordt met alle gevolgen van dien.

  Soms moeten plantengroepen worden vervangen als deze te vaak zijn gesnoeid en de onderkanten kaal zijn geworden. Haal plaatselijk de Soil weg, hevel het gruis en oude Soil weg en doe er vervolgens weer nieuw soil bij en zet de nieuwe planten er weer in.
  Zo gaat dat onder andere bij het grote prive aquarium van Amano die ook al sinds 1996 oid draait en nog nooit is gerescaped.

  Check bijvoorbeeld deze video:
  Avatar gebruiker

  Aquariaan043

  Level: 2

  Level: 2

  • Berichten: 224
  • Geregistreerd: vr 03 jul 2015, 23:16
  • Woonplaats: Eijsden

  Re: Levensduur van een scape

  Berichtdi 01 maart 2016, 23:34

  Waar je natuurlijk wel op moet letten bij aquasoil is dat als deze eenmaal uiteen gaat vallen, deze natuurlijk niet de boel verstikt. Al zijn er planten die er weer van houden. Ik zie dit bij een scape in een aquazaak in Duitsland, die scape staat daar jaren, en je ziet de bodem er echt steeds meer uit elkaar vallen, en het bakje begint iets af te takelen, maar het blijft een mooie scape.

  Keer terug naar Layout en onderhoud tools

  Wie is er online

  Geregistreerde gebruikers: Geen geregistreerde gebruikers.